Skip to main content
TILLBAKA
HR

Vad är HR Masterdata?

1 Nov, 2023

5 min

I tider av konstant förändring, oavsett om det är tillväxt, organisatorisk omstrukturering eller neddragning, behöver företag hantera de olika HR-relaterade processerna på ett både effektivt och säkert sätt. Och idag är det viktigare än någonsin för HR att bygga upp digitala processer för att stödja affärsverksamhet och affärskontinuitet. En uppenbar nytta för HR är digitala HR-verktyg och korrekt HR Masterdata som avgörande faktorer i arbetet med att stödja medarbetarna i verksamheten. Men vad är HR Masterdata och vad är det till för?

Vad är HR Masterdata?

HR Masterdata kan bäst beskrivas som ett företags viktigaste och mest verksamhetskritiska data. Utöver att data delas med många användare, så är HR Masterdata centralt registrerade, lagrade och uppdaterade nyckeldata relaterad till de anställda och olika arbetsprocesser.

Carin Dannert, HR-expert

“Masterdata utgör ryggraden inom HR och ger den nödvändiga strukturen och insikterna för att höja medarbetarupplevelsen. Det handlar inte bara om att hantera data; det handlar om att forma framtidens arbete.”

Så kan du avgöra om HR Masterdata är rätt för er verksamhet

Nu kanske du funderar över om HR Masterdata är rätt för just er verksamhet? Här nedan finner du de vanligaste faktorerna som starkt talar för att ni är i behov av att centralt registrera, lagra och uppdatera nyckeldata relaterat till era anställda:

  • Ni använder Excel eller andra externa osynkroniserade program för att lagra nyckelinformation om anställda, såsom adresser, persondata, titlar eller roll i organisationen
  • Företagsledningen efterfrågar korrekta rapporter för att kunna stödja affärsbesluten på, men att generera rapporter från flertalet källor är utmanande och datakvaliteten är ofta ofullständig eller felaktig
  • Att spåra de anställdas historia, såsom byte av roll eller chef, är inte möjligt i nuvarande system
  • De anställda saknar åtkomst till sin personliga data såsom anställningsavtal eller bonusprogram och det enda sättet att få kopior på detta är att kontakta HR
  • Det finns ingen säker metod för att begränsa åtkomsten till de anställdas personliga information eller erhålla en detaljerad logg för de som har loggat in för att ta del av personalrelaterade data.

Om ett eller flera av dessa symptom är bekanta för dig kan din organisation dra nytta av ett centraliserat HR Masterdatasystem.

 

Och ett HR Masterdatasystem minskar inte bara pappersarbete, utan de automatiserar processer som är tidskrävande, det ger chefer och de anställda möjligheter till att själva registrera och extrahera nödvändig data – och än viktigare, det säkerställer att din HR-data är säker och kompatibel.

Uppföljning med HR Masterdata

Det kan vara svårt att avgöra och följa upp om olika initiativ ger rätt effekt. En standardiserad och automatiserad process för insamling av personaldata ger er en mer detaljerad bild av både team och befattningar, såväl som en verksamhetsomfattande förståelse för de framsteg som de facto görs.a

HR Masterdata baserad på väl definierade KPI:er innehåller de datapunkter ni behöver för en bättre samlad förståelse för områden som berör personalen som helhet, men också för områden som personlig utveckling och engagemang. Genom HR Masterdata kombinerar ni viktiga utvecklingsaspekter såsom kompetenskartläggningar och individuella målsättningar, så att ni kan guida medarbetarna in på en utvecklingsväg som både stödjer företagets strategi och positivt engagerar på ett personligt plan.

Korrekt strukturerad HR Masterdata kan också fungera som ett fönster till organisationskulturen – lokalt såväl som globalt. För det kan vara svårt att överblicka om olika affärsenheter och olika platser har anammat den företagsövergripande kulturen eller om olika HR-initiativ ger rätt effekt. En standardiserad, automatiserad process för insamling av data ger en detaljerad bild av team och platser, såväl som en företagsomfattande förståelse för hur stora framsteg som verkligen görs.

Med HR Masterdata och HR KPI:er kommer du att kunna bevara och vårda det som gör just din organisation unik och konkurrenskraftig – nämligen medarbetarna och organisationskulturen. Insikter som dessa hjälper HR att spåra ROI för sina initiativ och få tillgång till en effektiv och korrekt HR Masterdata som också hjälper till med att säkerställa att beslutsfattandet är välinformerat och baserat på korrekta data.

Bläddra i vårt webinar-bibliotek!

Vi har många HR-relaterade webinar som du kan se när du vill.

Framtiden för HR är digital

HR utvecklas till ett alltmer teknikbaserat yrke eftersom organisationer behöver:

    • Effektivisera HR-processerna och minska den administrativa belastningen
    • Reducera kostnaderna för personaladministration
    • Kunna konkurrera mer effektivt om talang
    • Förbättra service och tillgång till data för både anställda och chefer
    • Tillhandahålla tillförlitliga mätvärden i realtid för att göra det möjligt för beslutsfattare att upptäcka trender och hantera arbetsstyrkan mer effektivt
    • Möjliggöra för HR att transformera så att HR kan spela en mer strategisk roll i verksamheten.

Så säg hejdå till både arkivskåp och pappersröra och få full koll på din HR Masterdata i ett och samma system! Genom att digitalisera er HR-data hittar du enkelt den information och de dokument du söker.

Med HR Masterdata uppnår du ett effektivt och papperslöst arbetsflöde som både din organisation, omgivningen och de anställda kommer att tacka dig för!

Om du letar efter en lösning som ger er dessa möjligheter och fördelar, är du välkommen att kontakta oss eller registrera dig för en gratis provperiod och uppleva Heartpace HR-System.

Vill du se mer?

Boka en demo här mer om Heartpace HR-system.

Utforska fler artiklar

Bygg en stark HR-organisation utan systemstöd
Bygg en stark HR-organisation utan systemstödBlogg

Bygg en stark HR-organisation utan systemstöd

Att skapa en effektiv HR-organisation är en viktig pusselbit i varje företags framgång. Trots att…
Aug 15, 2024 Read More
Intervju med Elin Edmundh om lönetransparensdirektivet
Intervju med Elin Edmundh om lönetransparensdirektivetBlogg

Intervju med Elin Edmundh om lönetransparensdirektivet

Lönekartläggning är en metod och process till för att identifiera och rätta till osakliga skillnader…
Jul 1, 2024 Read More

Vill du få rykande färskt innehåll
om HR?

Prenumerera på våra blogginlägg, nyheter och webbinarier här. Vi lovar att inte översvämma din inkorg med e-post, och vi kommer aldrig någonsin dela din e-postadress med någon annan!