Skip to main content

Vad är LAS?

LAS – Lagen om anställningsskydd – är en lag som reglerar anställningsförhållanden mellan arbetsgivare och arbetstagare som trädde i kraft 1974 och som sedan dess varit en grundläggande del av arbetsrätten i Sverige. Syftet med LAS är att ge anställda ett starkt skydd mot oskäliga uppsägningar och att skapa tydliga regler för arbetsgivare att följa vid anställningar, uppsägningar och avskedanden.

Lagen omfattar områden som provanställningar, tillsvidareanställningar och visstidsanställningar. En av de mest centrala delarna är reglerna om turordning vid arbetsbrist, som styr i vilken ordning anställda sägs upp baserat på principen “sist in, först ut”. LAS innehåller också krav på saklig grund vid uppsägningar som innebär att arbetsgivaren måste ha en giltig anledning, såsom arbetsbrist eller personliga skäl.

Många diskussioner har förts kring LAS vara eller icke vara, och särskilt har det handlat om balansen mellan arbetsgivarens flexibilitet och arbetstagarens trygghet. Reformförslag har lyfts fram under årens lopp för att anpassa lagen till förändrade förhållanden på arbetsmarknaden.

En lagstiftning som LAS har historiskt fungerat som en stabil grund för arbetslivet. Tydliga regler och rättigheter har stärkt arbetstagares trygghet och arbetsgivares förutsättningar att fatta välgrundade beslut i komplexa situationer. Samtidigt kräver tillämpningen av LAS kunskap och dialog för att säkerställa att både individens och verksamhetens intressen tas tillvara på bästa möjliga sätt.